DRUMSKO PRVENSTVO EVROPE DEFINITIVNO ODLOŽENO ZA 2021. GODINU

Ove godine definitivno bez Drumskog prvenstva Evrope, dok je sudbina Drumskog prvenstva Svijeta, kao i najvećih Grand Tour trka i dalje neizvjesna

Zbog već poznatog razloga, pandemije Koronavirusa, sa kojom se suočava cijeli Svijet, Evropska biciklistička unija (Union Européenne de Cyclisme – skraćeno UEC) zvanično je odložila organizaciju Drumskog prvenstva Evrope, koje se trebalo održati u Trentinu (Italija), od 9. do 13. septembra ove godine. Odlučeno je da se Drumsko prvenstvo Evrope održi 2021. godine u istom gradu. Planirana su dva termina, od 1. do 5. septembra ili od 8. do 12. septembra 2021. godine, u zavisnosti od kalendara trka za 2021. godinu, koji će objaviti Međunarodna biciklistička unija (UCI) u narednih nekoliko mjeseci.

Evropska biciklistička unija (UEC) intenzivno sarađuje sa Međunarodnom biciklističkom unijom (UCI), kao sa i nacionalnim federacijama, kako bi se razmotrile alternativne mogućnosti organizacije Drumskog prvenstva Evrope za 2020. godinu, u skladu sa revidiranim kalendarom Međunarodne biciklističke unije (UCI) za 2020. godinu, čije donošenje je najavljeno za 15. maj ove godine.

Što se tiče organizacije Drumskog prvenstva Svijeta, za sada plan ostaje nepromijenjen, domaćin će biti Švajcarska od 20. do 27. septembra. Svjetsko prvenstvo će se održati nakon ovogodišnjeg Tour de France-a, koji prema najnovijim informacijama startuje u novozakazanom terminu 29. avgusta. Start trke se ne dovodi u pitanje, bez obzira što je francuska Vlada donijela odluku da se do septembra ne mogu organizovati sportske i kulturne manifestacije koje okupljaju više od 5.000 osoba.

Optimizam raste i po pitanju organizacije ovogodišnjeg Giro d’ Italia. Nakon što je Italija bila jedna od najpogođenijih zemalja u svijetu pandemijom Koronavirusa, italijanska Vlada je najavila smanjenje ograničenja, što bi se trebalo pozitivno odraziti na organizaciju sportskih događaja. Ministar sporta Vinćenco Spadafora izrazio je nadu da će se Giro d’ Italia moći održati na jesen, u vremenskom periodu koji su naveli organizatori, odnosno koje je predložila Međunarodna biciklistička unija (UCI). Ovogodišnji Giro d’ Italia trebao je startovati iz Mađarske u maju, a novopredloženim terminom trebao bi se održati u prvoj polovini oktobra.

Na kraju, najsvežije informacije tiču se 75. izdanja Vuelta a España, koja je prvobitno otkazana, ali se pojavila mogućnost da se u skraćenom obliku ipak organizuje krajem oktobra i početkom novembra. Ovogodišnja Vuelta a España imala bi 18, umjesto 21 etape, jer bi se prve 3 planirane etape u Nizozemskoj (Holandiji) otkazale, a start bi bio u Baskiji (etapa Irun – Arrate, prvobitno 4. planirana etapa). Interesantno je da bi Vuelta a España startovala iz Baskije poslije skoro 50 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *